Elixír pro naši krásu, pomoc pro zdraví: Znáte příznivé účinky šeříku? 7 způsobů, jak jej využijete nejlépe

0
96
Lilac flowers close-up

Při toulkách přírodou jste na něj určitě natrefili. Šeřík je kvetoucí rostlina, charakteristická bohatými fialovými květy, které i krásně voní. Právě uklidňující vůně dostává člověka do uvolněného stavu, ale tím vzácné účinky šeříku ani zdaleka nekončí.

V minulosti byl šeřík používán k léčbě respiračních onemocnění, ale i dnes lidé, kteří praktikují aromaterapii věří, že vůně šeříku má přímo zázračný efekt. V této souvislosti se zvykne častokrát zmiňovat šeříkový olej.

Jaké jsou účinky šeříku na naše zdraví?
Hned na úvod si ho trošku představme. Syringa vulgaris, známý jako šeřík, je kvetoucí keř s typicky fialovými květy, ačkoli hybridní druhy bývají i bílé, žluté a modré. Tato rostlina se nachází zejména v jižním Íránu a ve východní Evropě. Vonný, šeříkový olej je vyráběn primárně z listů rostliny.

Květy šeříku jsou rozpoznatelné podle jejich sladké vůně, přičemž ta je nejsilnější, když jsou jeho květiny v květu. Škoda, že toto období trvá jen několik týdnů. Šeřík obsahuje velké množství kyseliny askorbové, éterických olejů a flavonoidů, které mají pozitivní vliv na organismus. Má i řadu prospěšných vlastností. Nejoblíbenějším produktem se stal šeříkový olej, na poličce v koupelně by vám rozhodně neměl chybět.

S čím vším pomůže?
Přestože je šeříkový olej označován za esenciální olej, nejde o esenciální olej v pravém slova smyslu. Šeříkový olej nemůže být extrahován parní destilací, jako většina éterických olejů.

Přesto vám dokáže poskytnout zajímavé účinky pro vaše tělo i mysl. Už jste o nich slyšeli?

1) Poklad pro pokožku
Šeříkové květy mají astringentní, laicky řečeno – svíravé, vlastnosti. Astringenty totiž stahují kůži. To znamená, že olej z šeříku směle použijte jako toner na obličej, poslouží také jako čistící směs na vyrážky, řezné rány a jiné kožní problémy.

2) Prevence předčasného stárnutí
Při pokožce ještě zůstaneme. Astringentní sloučeniny a antioxidanty v šeříkovém oleji se podílejí na zlepšení vzhledu pokožky, udržují ji mladší i pružnější. Pokud vás trápí vrásky, skvrny, případně jiné problémy pleti, které souvisí s věkem, tento olej je osvědčenou zkrášlovací pomůckou. Díky němu zvýšíte pružnost pokožky a už na první pohled bude vypadat zdravěji.

3) Antibakteriální vlastnosti
Šeříkový olej se pyšní také antibakteriálními vlastnostmi a čistí vzduch v místnosti, ale překvapivě i povrchy nábytku a stěn. Pokud při úklidu domácnosti upřednostňujete používání přírodních čistících prostředků, šeříkový olej by se měl stát vaším věrným pomocníkem. Má antivirové, protiplísňové, zmíněné antibakteriální a samozřejmě také antiparazitární vlastnosti.

4) Zlepšuje účinky kosmetických výrobků
Také v domácí kosmetice by měl mít své nezastupitelné místo. Je oblíbenou přísadou šamponů, parfémů i koupelových mýdel. Díky krásné vůni a vláčnosti se používá k podpoře zdraví vlasové pokožky.

5) Alternativní léčba
V minulosti byl šeřík mnohokrát požíván, aby zbavil střevo parazitických červů, ale využíval se i při léčbě malárie. V 19. století se šeřík doporučoval k léčbě horečky. Jeho úspěšnost v tomto směru zůstává diskutabilní, přesto skutečně existuje několik studií, které naznačují, že šeřík může pomoci snížit horečku.

6) Při aromaterapii
Aromaterapeuti věří, že inhalace vybraných olejů přináší kvantum terapeutických výhod. Použití eukalyptového oleje například zmírňuje přetížení nosu, citrónový olej zase odpuzuje hmyz. Benefity se připisují i ​​šeříkovému oleji. Při použití v aromaterapii esenciální šeříkový olej rozptýlíme do vzduchu. Projeví se jeho uklidňující účinek a navodí očistný pocit. Vůně bílých šeříků přináší pocity smyslnosti a traduje se, že člověka zbavuje symptomů úzkosti a deprese.

Blossoming purple lilacs in the spring. Selective soft focus, shallow depth of field. Blurred image, spring background.

7) Pozor na vnitřní použití!
Některé esenciální oleje lze použít i vnitřně, ale neplatí to o tom šeříkovém. Nekonzumujte jej orálně, protože mívá toxické účinky a koledujete si o podráždění žaludku, závratě, zvracení nebo bolest hlavy. Tento olej by měl být výlučně inhalován, respektive aplikován lokálně na pokožku.

Zjistěte včas alergickou reakci
Tady narážíme na další důležité upozornění. Šeříkový esenciální olej nabízí řadu výhod, ale třeba mít na zřeteli i případné vedlejší účinky. Před aplikací tohoto esenciálního oleje na kůži se ujistěte, že vaše kůže je čistá a suchá. Před prvním použitím proveďte preventivně malý test, abyste se ujistili, že vám nepodráždí pokožku. Počkejte přibližně hodinu, zda se objeví kožní reakce. Ta může způsobit vyrážku nebo potíže s dýcháním či kýcháním.